Sluk

Sluk finnes i alle våtrom som bad og vaskerom, og er det stedet som får mest påkjenning fra vann. Det er ofte her lekkasjer oppstår, og derfor må sluket må vedlikeholdes jevnlig.

Trenger du nytt sluk på bad eller våtrom? Velg en fagmann du kan stole på!
Sluk fra Purus design

Krav til sluk

I byggteknisk forskrift (TEK 17) kan du blant annet lese om hvorfor sluket er så viktig for ditt våtrom:

«De fleste vannskader i våtrom skyldes utettheter rundt gjennomføringer i gulv og vegg, samt manglende fall til sluk. Viktige tiltak for å unngå skader i våtrom er blant annet kontinuerlige vanntette sjikt, tett utførelse rundt gjennomføringer, sluk i gulv og fall til sluk, og tilstrekkelig ventilasjon. Vanntett sjikt kan være membranprodukter som banemembran og påstrykningsmembran.»

Til kravene om sluk kan du lese at alle våtrom skal ha sluk, i tillegg til at gulvet skal ha tilstrekkelig fall slik at bruksvann ledes bort samt at lekkasjevann skal synliggjøres og ledes til sluk. Om fall på sluk sier TEK 17 følgende:

«For dusjsone må minst én av følgende preaksepterte ytelser være oppfylt:»

  1. Fall på minimum 1:50 til sluk i et område på minst 0,8 meter ut fra sluket dersom dusjen er rett over sluket. Om dusjen ikke er rett over sluket, må det i tillegg være fall på minimum 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket.
  2. Fall på minimum 1:100 til sluk i dusjens nedslagsfelt der nedslagsfeltet er nedsenket i gulvet med minimum 10 mm. For dusj hvor det er planlagt mulighet for trinnfri dusjsone, jf. § 12-9, begrenses høyde på nedsenkningen utover 10 mm av kravet om trinnfrihet.
  3. Fall til sluk på minimum 1:100 på hele gulvet, det vil si også utenfor selve dusjsonen.

 

Riktig valg er viktig valg

Det er viktig med god prosjektering rundt høyden på sluket, og godt fall slik at vannet raskt ledes bort fra gulvet. Sluk og membran er oppgaver vi anbefaler å overlate til fagfolk. Ikke bare fordi det minimerer sjansene for lekkasjer, men også fordi du får hjelp til å velge riktig og godkjent type sluk til sitt bruk.

Sluk til baderom kommer i mange ulike former, størrelser og farger. De kommer i form av gulvsluk, slukrenner og hjørnesluk, med slukrister, slukforhøyere og slukvannlås. Designet kan være avlang, firkantet eller trekantet, og du kan velge mellom materialer i plast, rustfritt stål eller støpejern. La det bli en detalj som er flott å se på, som passer inn i den øvrige innredningen og løfter helhetsinntrykket av badet.

 

Sluk fra Unidrain

Gulvsluk

Slukene som oftest benyttes er Joti-sluk og Unidrain. Purus Joti har et komplett utvalg av gulvsluk med tilbehør, for sikker installasjon i både betong- og trebjelkelag. Gulvslukene passer til alle typer lokaler der det er behov for avløp i gulvet, og kjennetegnes av funksjon, sikkerhet og design. Som tilbehør finnes forhøyningsringer, flisrammer/rister med designmønster og luktfrie vannlåser, i tillegg til nedfellingsfres og monteringsplater. Les mer om forskjellige typer gulvsluk fra Joti her.

Unidrain introduserte sine sluksystemer i 2003, og var samtidig første godkjente system i verden for plassering mot vegg. Gjennom en kombinasjon av design og funksjonalitet kan avløpssystemene benyttes i renovering, nybygg og offentlige bygg. Unidrain-systemene er utviklet i samarbeid med arkitekter og eksperter i våtromsikring, med alle nødvendige og relevante godkjennelser.

Unidrains gulvavløp kommer som både linjeavløp og hjørneavløp, og gir en funksjonell så vel som elegant løsning til dusjnisje og våtrom. Her kan du være trygg på at du får en stilren og 100 % vanntett løsning.

Gulvavløpet kan settes sammen på mange måter, og om ønskelig på spesialmål. Slik sørger vi for at løsningen passer perfekt inn i alle konstruksjoner, uansett om det dreier seg om nybygg eller renovering..

Spesialrenner er avløp som er spesielt godt egnet til velvære-, sports-, skole- og hotellfasiliteter. Også disse kan fås i de målene du ønsker.

 

Designsluk

Joti leverer også designsluk med en ekstra elegant utførelse og utforming, hvor kreativitet og personlig stil ikke går på bekostning av kvalitet og funksjon. Slukene kan installeres inntil vegg, og finnes i forskjellige lengder og tilkoblingsdimensjoner. Les mer om designsluk fra Joti her.

Unidrain tilbyr det utseendet du ønsker med en flott slukrist fra de eksklusive og prisvinnende seriene til ClassicLine og Highline. Her er gulvristen erstattet av et panel som gir en rekke designmuligheter. I serien finner du både panel av stål og frostet glass, samt den diskré løsningen Custom. I den limes det på en tilskåret flis av samme type som gulvet rundt, noe som gir et nesten «usynlig» avløp i gulvet. Gulvavløpet fra HighLine-serien passer de som ønsker litt ekstra luksus på baderommet.

Vinderen rør er en sertifisert mesterbedrift som hjelper deg med:

  • Installere sluk
  • Prosjektere plassering og høyde på sluk
  • Tilfredsstille av kravene til sluk i byggteknisk forskrift

Skjul slukene med slukrister

Tile insert-rister, slukrister spesialisert for innfelling av flis, kan fås med stort utvalg av mønster og materialer på alle typene av sluk vi benytter.

Ved bruk av disse kan du skjule slukene ved å legge flis oppå. Velg samme flis på slukristen som på resten gulvet, og gjør helhetsinntrykket bedre ved å unngå kapp i flisene. Samtidig som du tenker design ivaretar du alle krav til funksjon og sikkerhet.