Bør du bytte eller renovere gamle avløpsrør?

Avløpsrør kommer i flere former og forskjellige typer, og har som oppgave å føre kloakk fra toaletter, samt avløpsvann fra dusj og vaskeservanter. For å unngå uheldige opplevelser er vedlikehold av avløpsrørene svært viktig.

MA-rør av støpejern er slitesterke rør med god støydemping, som i tillegg er motstandsdyktig mot brann. Denne typen avløpsrør brukes ofte i borettslag og andre bygg hvor det er ekstra krav om brannsikkerhet.

Plastrør er enklere å montere, og vanligere i bolighus og næringsbygg. Nyere varianter av plastrør har, i likhet med MA-rør, god støydemping..

Felles for alle avløpsrør, uavhengig av type, er viktigheten av en god og solid klemring for riktig kobling og skjøting av rørene.

Bør du bytte eller renovere avløpsrør?

En fellesbetegnelse for avløpsrør i støpejern eller plast er soilrør. Som oftest er soilrørene bygget inn i veggene på våtrom eller kjøkken, og det å bytte disse kan være omfattende og kostbart.

Derfor er det som oftest en god ide å rådføre seg med en rørlegger før du bestemmer deg for å bytte rørene, for å se om det finnes eventuelle muligheter og alternativer for rehabilitering.

Dersom du har et rør-i-rør systemer er det for eksempel mulig, og betydelig rimeligere, å trekke ut og skifte kun det indre røret. Ofte kan man også rense og åpne avløpsrør ved hjelp av trykkluft eller sprøytemiddel. For å undersøke rørene, og se hvilke alternativer man har, er det vanlig at profesjonelle rørleggere benytte seg av kamera for inspeksjon.

Levetiden på avløpsrør anses være alt fra 35 år og oppover, avhengig av rørenes kvalitet. For å unngå lekkasjer bør du bytte eller rehabilitere når rørene overgår sin antatte levetid.

Hva gjør du ved lekkasje i avløpsrør?

Dersom det oppstår lekkasjer på rør utenom de kommunale ledningene er dette vanligvis huseiers ansvar. Da er du pliktet til å kontakte en rørlegger som umiddelbart kan lokalisere bruddet og utbedre skaden. En vannlekkasje oppdages ved vannansamling på overflaten, bortfall av trykk eller sus i ledningen.

Dersom kommunen oppdager lekkasje på din stikkledning eller påkoblingspunkt, sendes et pålegg om utbedring. Jo raskere dette gjøres, jo mindre skade blir det på egen eller andres eiendom, samtidig som det ikke går utover drikkevannet.

Er lekkasjen mellom stoppekranen din og påkoblingen på kommunens hovedledning, skal kommunen stenge vannet på hovedledningen. Din rørlegger kontakter kommunen for vannavslag og varsler berørte abonnenter. Rørlegger plikter også å melde inn reparasjon til kommunen, med dokumentasjon på utført arbeid.

Unngå frostskader

En vanlig årsak til lekkasjer og vannskader er opptining av vann etter frost, ettersom volumet og trykkøkningen øker med rundt 10 % når vann fryser til is. Et tøft vinterklima får du gjort lite med, men med noen enkle grep kan du minimere faren for denne typen lekkasjer.

Det anbefales for eksempel å ikke senke innetemperaturen til lavere enn rundt 10 grader, samt å stenge ventiler og lukke vinduer for unngå kald trekk på rør. Rørene bør, som sanitærutstyr, ikke plasseres i yttervegger, tak eller kalde rom og gulv. Utendørskranen bør tømmes og stenges for vinteren, og ved lengre fravær bør også stoppekranen stenges.

Vinderen Rør hjelper små og store kunder med installering og rehabilitering av alle typer avløpsrør. Har skaden først skjedd utbedrer vi den umiddelbart. Kontakter du oss kan du være trygg på assistanse fra sertifiserte, erfarne og dyktige rørleggere.

Flere artikler

Hvordan legge rør-i-rør?

Med et rør-i-rør-system kan rørene trekkes ut og byttes uten at du er nødt til å rive gulv og vegger. Mange ønsker nå å montere et slikt system i hjemmet, men er det noe du kan og bør gjøre selv?

Les mer
flytte kjøkken for mer plass

Er det søknadspliktig å flytte kjøkken?

Det er flere grunner til et ønske om flytting av kjøkken, deriblant en mer effektiv planløsning, en mer praktisk hverdag, et penere utseende eller en potensiell gevinst på boligens verdi. Likevel er det enkelte ting du bør tenke gjennom før du flytter kjøkkenet.

Les mer