Rørfornying i borettslag – ikke vent til det er for sent

Stadig flere borettslag og sameier får problemer grunnet foreldede, slitte og skadde rør. Med rørfornying i borettslag kan du forlenge levetiden på rørsystemet på en raskere, rimeligere og mer effektiv måte.
Rørfornying i borettslag - Hovedbilde - Vinderen Rør

Behovet for rørfornying i borettslag og sameier er et økende behov. Trenden har vært oppadgående i flere år, men i 2022 har vi sett et drastisk taktskifte med mange henvendelser om rør som begynner å kollapse.

Hva er årsaken til at dette skjer nå?

Det enkle svaret er at vi står overfor en “eldrebølge” på rørfronten. Mange av landets borettslag ble bygget på 50-, 60- og 70-tallet, da boligblokker poppet opp over hele Norge – og da særlig i storbyene. 

En betydelig andel av disse borettslagene benytter seg fremdeles av det opprinnelige rørsystemet fra byggeåret – rør som med andre ord er et sted mellom 50 og 70 år gamle.

Du bør inspisere alle rør eldre enn 40 år

Rør er solide konstruksjoner med svært lang levetid, men uten vedlikehold og med en konstant påkjenning fra vannet som strømmer gjennom dem, vil de naturlig nok slites med årene.

Rørene påvirkes også av en rekke andre faktorer, som for eksempel nivå og kvalitet på konstruksjon og vedlikehold, trykk fra massene over dem og små bevegelser i byggene.

En god tommelfingerregel er at du bør foreta en rørinspeksjon for å vurdere og kartlegge tilstanden til alle rør som er eldre enn 40 år. Da har du en mye bedre sjanse for å oppdage rustskader, sprekker og lekkasjer før det kommer til det punktet der hele systemet må skiftes ut.

Hva er rørfornying?

Rørfornying er et samlebegrep for ulike teknikker og metoder for rehabilitering av rørsystemet. Ved å strekke nye rør i en strømpe gjennom de eksisterende rørene, som deretter fores og herdes med epoxy, forlenger vi rørenes levetid med flere tiår.

Dette gjøres ved hjelp av eksisterende tilgangspunkter, og vi trenger derfor ikke å grave opp eksisterende rør. 

Rørfornying er ofte et gunstig alternativ for alle typer ledningsnett, men egner seg særdeles godt for borettslag og større sameier. Her finner vi ofte store og kompliserte røropplegg, som det vil være svært kostbart og tidkrevende å grave opp og skifte ut.

Fordeler med rørfornying i borettslag

Det er en rekke fordeler ved å velge rørfornying i borettslag fremfor å erstatte eksisterende rør:

  • Rørfornying er en betydelig raskere og smidigere prosess enn utskiftning av rørene. Hvor raskt jobben går avhenger av faktorer som borettslagets størrelse, rørsystemets kompleksitet og skadeomfanget på eksisterende rør, men i de fleste tilfeller må beboerne kun belage seg på å være uten vann og kloakk i noen få dager.
  • Ved å fornye rørene vil arbeider være til mye mindre sjenanse for beboerne. De slipper å flytte ut i lengre perioder, unngår plagsomt støy fra gravemaskiner og behøver ikke å pigge opp gulv og vegger inne i leiligheten.
  • Fornying av rørsystemet er betraktelig rimeligere enn utskiftning. Kostnaden for rørene og rørleggingen kommer du ikke unna, men du sparer mye ved å ikke måtte grave, rive og bygge opp nye ute- og innemiljøer.
  • Rørfornying gir som oftest et like godt resultat som å skifte ut rørene, og sikrer at vann og avløp fungerer som det skal i mange år fremover.
  • Rørfornying i borettslag og sameier er i tillegg et mer miljøvennlig alternativ enn utskiftning av rørene.

Bedre føre var

Alt rørarbeid utgjør en betydelig kostnad for et borettslag, og det kan derfor være fristende for borettslaget styre å avvente situasjonen fremfor å ta en beslutning om å sette i gang prosessen med å fornye rørsystemet.

Et viktig spørsmål å stille i styret er derfor: Hva skjer om vi venter for lenge?

Sitter dere på gjerdet for lenge kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser. Dersom du venter med å utbedre rørene kan eventuelle skader på systemet forverres til et punkt der rørfornying ikke lenger er et alternativ grunnet skadeomfanget. Da er eneste mulighet å grave opp rørene, noe som vil koste borettslaget og beboerne langt mer enn det ville gjort om du hadde tatt grep tidligere.

Den vanligste skadetypen i borettslag og sameier

Vannskader er den vanligste, og mest kostbare årsaken, typen skade borettslag og sameier melder inn til forsikringsselskapene. Ifølge tall fra Gjensidige gjelder faktisk hele syv av ti forsikringssaker innmeldt av borettslag og sameier gjelder vannskader

Fordi de fleste rørskader skyldes manglende vedlikehold over tid, og ikke en akutt situasjon, kan du også møte på utfordringer med forsikringsselskapet. Høyere forsikringspremier og potensielt manglende dekning i forsikringsavtalen kan føre til ytterligere kostnader.

Vår anbefaling er derfor å trykke på avtrekkeren, og bestille en inspeksjon av rørsystemet før det er for sent. Det vil med stor sannsynlighet lønne seg i lengden.

 

Har ditt borettslag behov gamle rør med behov for fornying? Kontakt oss i dag for en uforpliktende konsultasjon, så arrangerer vi en befaring av ditt røropplegg!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer