Det lønner seg å bytte sluk når du renoverer ditt gamle bad

Vannlekkasjer på badet skyldes ofte gamle og rustne sluk i støpejern, som ikke er laget for å håndtere dagens bad og bruksvaner. Hvis du skal renovere et gammelt bad bør du derfor vurdere å bytte sluk, når du først har muligheten.
Bytte sluk – gammel støpejernssluk

Skal du renovere det gamle badet? Da har du sikkert gjort deg mange tanker om hvordan ditt nye drømmebad ser ut – om farger og fliser, den nye dusjnisjen, en ny servant i tidsriktig design og kanskje et vegghengt toalett med spylefunksjon. Men har du tenkt på hva du skal gjøre med det gamle sluket i støpejern, som ble installert en gang på 60- eller 70-tallet? Her gir vi deg noen gode grunner til å bytte sluk når du skal pusse opp badet.

Du tenker ikke på et sluk som fungerer som det skal

Sluket er i sin enkelhet et hull i baderomsgulvet som har i oppgave å ta unna vann, eksempelvis når du dusjer. Samtidig er det en helt kritisk del av baderommet – et faktum vi sjelden tenker på før det ikke fungerer som det skal.

Dersom du plutselig har vann utover hele baderomsgulvet skyldes det som regel et tett sluk. Når det lukter vondt på badet kommer er sluket som regel synderen og ved alvorlige vannskader kan årsaken ofte spores til hullet i gulvet.

Når sluket fungerer som det skal tenker du ikke over det, men når du skal renovere badet kan det likevel lønne seg å skjenke en tanke til sluket – og ta tak i potensielle problemer før de oppstår.

Gamle sluk er ikke bygget for moderne bad og vaner

Rundt om i norske baderom finnes det fremdeles mange gamle sluk i støpejern som sakte men sikkert ruster i stykker. Gamle sluk er ikke designet hverken for moderne bad eller våre moderne hygienevaner.

Støpejernssluk ble installert for å ta unna vann fra badekar eller dusjkabinett, og er ikke bygget for dusjnisjer der vannet faller rett på badegulvet. De stammer også fra en tid der den gjennomsnittlige nordmann dusjet to til tre ganger i uka – ikke én til to ganger om dagen, slik mange av oss gjør i dag.

Dersom du skal renovere har du en gyllen mulighet til å oppgradere ikke bare designet, men også funksjonen i badets kritiske elementer. Dersom du har et gammelt sluk i støpejern, anbefaler vi på det sterkeste å skifte det ut med et moderne sluk i plast.

En vanlig årsak til vannlekkasjer

Når vi er ute på jobb hos boligeiere som har fått vannlekkasje på badet er årsaken i de aller fleste tilfeller problemer knyttet til gamle sluk. Disse problemene oppstår fordi gamle støpejernssluk – i motsetning til moderne sluk i plast – ikke har en klemring som klemmer mot membranen, tetter og forhindrer at det oppstår lekkasjer.

I et moderne sluk er det flere tiltak som beskytter mot potensielt kostbare vannlekkasjer. Foruten klemring og membran har nye sluk ofte en slukmansjett – en type pakning som binder membranen og gjør at sluket og klemringen samarbeider om å holde tett.

PS! Dersom du skal installere slukmansjett er det viktig å velge en type som er godkjent for det systemet du bruker. Ulike leverandører bruker ulike systemer, og dersom du blander elementer vil ikke produsenten dekke kostnadene ved reklamasjon eller vannskade.

Få jobben gjort av fagfolk når du skal bytte sluk

Når du renoverer badet, og skal bytte sluk, rør eller lignende er det svært viktig at du bruker et godkjent rørleggerfirma og kvalitetssikrede, godkjente produkter.

 For det første stilles det strenge krav til sluket i byggteknisk forskrift (TEK 17) – blant annet om fall mot sluk.

For det andre er det ikke uvanlig at det oppstår uforutsette utfordringer når gamle sluk skal byttes. Et eksempel på dette er når det skal pigges. Før i tiden ble sluk ofte montert dypt ned i støpen i leiligheter, og selv om det heldigvis ikke hender ofte har det forekommet at man lager et hull ned til naboen.

Når du bruker autoriserte rørleggere med sentral godkjenning og de riktige sertifiseringene og tiltaksklassene kan du være trygg på at arbeidet utføres riktig, og at alt håndteres på en korrekt måte dersom en uheldig situasjon skulle oppstå. 

Hvis du kan vise til profesjonelt utført arbeid ved en eventuell vannlekkasje, er det også leverandørens ansvar å dekke kostnadene dersom skadene skyldes en produktfeil.

10 års garanti på nytt sluk

Vinderen Rør er en autorisert og sentralt godkjent rørleggerbedrift. Våre rørleggere innehar alle de rette sertifiseringene og tiltaksklassene for å bistå deg med bytte av sluk og et bredt utvalg av andre rørleggertjenester.

I samarbeid med vårt søsterselskap, Vinderen Bad og Våtrom, kan vi håndtere alle dine behov når du skal renovere badet. 

Vi har også utarbeidet en spesialavtale med vår leverandør på membran, Laticrete, som sikrer 10 års garanti fra badet er pusset opp – en trygghet for deg som kunde, som sikrer at du er dekket dersom det skulle oppstå skader som følge av produksjonsfeil.

Skal du anskaffe, bytte eller reparere utendørs kran? Vinderen Rør kan hjelpe deg! Kontakt oss i dag for et uforpliktende tilbud!
Ønsker du et tilbud på totalrenovering av baderommet? Besøk Vinderen Bad og Våtrom for å se hva vi kan gjøre for deg!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer