Er det søknadspliktig å flytte kjøkken?

Det er flere grunner til et ønske om flytting av kjøkken, deriblant en mer effektiv planløsning, en mer praktisk hverdag, et penere utseende eller en potensiell gevinst på boligens verdi. Likevel er det enkelte ting du bør tenke gjennom før du flytter kjøkkenet.
flytte kjøkken for mer plass

Enten du ønsker å flytte kjøkkenet av estetiske, praktiske eller økonomiske grunner, er det viktig å ha god kontroll over alle variabler i regnestykket – slik at du unngår uforutsette kostnader, og eventuelt uoverensstemmelser med ledelsen i borettslaget eller sameiet.

Uten god planlegging og riktig håndverk kan det som i utgangspunktet skulle være en lønnsom beslutning raskt bli en dyr affære.

I utgangspunktet ikke søknadspliktig å flytte kjøkken

Du trenger i utgangspunktet ikke å søke byggetillatelse for å flytte et kjøkken, men det finnes enkelte unntak. Søknadsplikten slår for eksempel inn dersom du skal flytte bærekonstruksjon, eller hvis du må legge nye rør som bryter et brannskille.

Det er også verdt å merke seg at borettslaget eller sameiet ditt kan ha egne regler angående flytting av kjøkken, og dette er noe du alltid må huske å sjekke opp på forhånd.

Hvorfor kan det være vanskelig å flytte et kjøkken?

Ved flytting av kjøkken er det mange ting å tenke på, og det mest komplekse er avløpsrøret (som du kan lese mer om her).

Avløpsrøret må ha fall hele veien ned til hovedavløpet, og det vil fort kreve at du må rive opp hele gulvet for å legge rør. Som oftest lar ikke dette seg gjøre på grunn av bærekonstruksjonen, eller upraktisk plassering av røropplegget.

I mange tilfeller er det i utgangspunktet også umulig å gi den nødvendige hellingen av rør for drenering av væsken ved hjelp av tyngdekraftstrømmen.

Løftepumper er løsningen

Heldigvis finnes det måter å løse dette problemet på, og i de fleste tilfeller er løsningen å benytte løftepumper (også kalt kvernpumper) som pumper avløpsvannet i et rør over tak og inn på avløpsrør.

Løfte- og pumpesystemet leder avløpene til kloakksystemet, selv når de har en lavere plassering i bygningen enn septiktanken.

Utstyret har kompaktstørrelse, og kan installeres på kjøkken, bad og andre våtrom i alle privatboliger, hytter, sommerhus og næringsbygg. Pumpene er støysvake, og kan plasseres i skap, som igjen kan isoleres.

Vinderen Rør gir deg de rette svarene og produktene

Før du flytter kjøkkenet bør du rådføre deg med en seriøs rørlegger for å få svar på alle spørsmål om hva som er nødvendig:

  • Er det nok fall?
  • Er det nok plass?
  • Er du nødt til å heve gulvet?
  • Hvordan kan dette best løses?

 

En sertifisert rørlegger kan gi deg svar på dette, og i tillegg foreslå andre tiltak som kan gjøres parallelt.

Vinderen Rør bruker kun seriøse leverandører, med anerkjente produkter. Derfor kan vi finne frem til de luktfrie og servicevennlige produktene som dekker alle dine behov for håndtering av avløpsvann i boligen.

Flere artikler

Hvordan legge rør-i-rør?

Med et rør-i-rør-system kan rørene trekkes ut og byttes uten at du er nødt til å rive gulv og vegger. Mange ønsker nå å montere et slikt system i hjemmet, men er det noe du kan og bør gjøre selv?

Les mer