Derfor bør du vite hvor stoppekranen befinner seg

I en hastesituasjon kan en funksjonell og godt merket stoppekran utgjøre forskjellen mellom en nestenulykke og en vannlekkasje som fører til store og kostbare vannskader.
Stoppekran - Hovedbilde - Vinderen Rør

Velg en fagperson du kan stole på

Stoppekran, hovedkran, hovedstoppekran… Kjært barn har mange navn, men uavhengig av hva du kaller den skal alle boliger ha montert en funksjonell stoppekran for å sikre rask avstengning av vannet ved en eventuell vannlekkasje. 

Du er i tillegg pålagt å vite hvor denne kranen befinner seg.

Kan forhindre vannskader

Du finner som oftest hovedkranen på badet, vaskerommet, kjøkkenet eller alternativt i et teknisk rom. I moderne boliger er kranen som regel plassert i eller under et vannskap. 

I eldre boliger er stoppekranen ofte dårlig merket, og i kritiske situasjoner, som ved en akutt vannlekkasje, er det ikke alle som greier å finne frem til den. Det kan føre til store vannskader.

For å begrense skadene som kan oppstå ved en eventuell vannlekkasje er det svært viktig at du vet:

  • Hvor stoppekranen er lokalisert
  • At kranen fungerer som den skal
  • Hvordan du stenger kranen på en rask og korrekt måte

Det er også verdt å merke seg at forsikringsselskapet kan gjøre en avkorting på forsikringsutbetalingen dersom innvendig hovedkran ikke fungerer som den skal. Vi anbefaler derfor alle å foreta en årlig funksjonssjekk av stoppekranen for å bekrefte at alt er i orden.

Ulike typer stoppekran

Dersom du bor i en bolig med et eldre rørsystem har stoppekranen ofte en såkalt kikkran, en type kran der du skrur og skrur en kik til vannet stopper. Dersom du har en slik kran bør du forsikre deg om at gjengene er hele, og at ventilen kan åpnes og lukkes som tiltenkt.

Merk deg også at slike kraner kan være vanskelig for barn og eldre å skru ordentlig til i en hastesituasjon.

Nyere kraner benytter seg i stedet av en kulekran, en kran med en kuleventil og en spak som kan dreies 90 grader for å skru av eller på vannet. Disse er gjerne mer pålitelige enn de eldre kranene, og er enklere å håndtere for barn og eldre.

PS! Sameier har gjerne dårlig oversikt sine hovedkraner og oppleggskraner. Dersom du er ansvarlig eller delansvarlig for drift og vedlikehold av et sameie anbefaler vi at du setter deg inn i kranenes plassering, funksjon og tilstand.

 

Har du behov for å reparere eller montere ny stoppekran? Vinderen Rør kan hjelpe deg! Kontakt oss i dag for et uforpliktende tilbud!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer