Luft-til-luft, luft-til-vann eller væske-til-vann: Hvilken varmepumpe bør du velge?

Stadig flere velger varmepumpe for å varme opp boligen. Men hvilken varmepumpe bør du egentlig velge, med tanke på dine ønsker og behov?

En varmepumpe krever muligens en noe større investering enn tradisjonelle, elektriske varmekilder – men til gjengjeld vil du få merkbart lavere lavere månedlige energiutgifter enn tidligere.

Det du sparer i energiutgifter, dekker vanligvis investeringen i løpet av seks til åtte år.

En varmepumpe gir god komfort med jevn varmefordeling

Varmepumper installeres ofte i kombinasjon med et vannbårent varmesystem. Dette innebærer at vannet varmes opp av en varmekilde, og sirkulerer rundt i boligen gjennom rør i gulvet eller radiatorer.

Resultatet er at du får et behagelig og godt inneklima, med jevn varme som du kan styre med et sentralt varmestyringssystem eller tradisjonelle romtermostater.

I tillegg til komfort og jevn varmefordeling er det vannbårne systemet også spesielt egnet for de som er sensitive mot støv i luften, og de som er plaget med astma eller allergi. Foruten varmepumper kan et slikt system også kombineres med ulike andre fornybare varmekilder.

Vinderen Rør leverer varmepumper fra ledende og anerkjente merker som Vaillaint og Nibe.

Dette må du vite når du skal velge varmepumpe

Når du skal velge varmepumpe er det særlig tre alternativer som er populære: luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann. Det finnes ingen fasit på hvilken type varmepumpe du bør velge. Det varierer i stor grad ut ifra dine ønsker og behov, samt tilgjengeligheten av varmekilder.

For å finne den varmepumpen som best dekker dine behov er det noen enkle, men viktige, spørsmål du bør stille:

  • Hva slags klima skal varmepumpen monteres i?
  • Er pris eller ytelse viktigst for deg?
  • Hvor stor er boligen?
  • Hvor godt isolert er boligen?
  • Skal varmepumpen dekke hele oppvarmingsbehovet, eller suppleres med andre varmekilder?
  • Hvilke krav og forventninger har du til støy fra varmepumpen?
  • Vi anbefaler å velge en modell som innfrir dine ønsker og forventninger, samtidig som den
  • håndterer de krevende forholdene et nordisk klima medfører.

Installasjon og plassering er like viktig som varmepumpen

Varmepumpen må monteres riktig for at du skal få en optimal og energieffektiv løsning med høy komfort. Installasjonen er like viktig som selve varmepumpen, og derfor er det viktig å bruke en kompetent fagperson som kjenner produktet godt.

For best mulig komfort er riktig plassering av varmepumpen både innvendig og utvendig viktig. En befaring med en profesjonell installatør vil avdekke eventuelle ekstrakostnader ved installasjonen, hjelpe deg med å finne riktig modell for din bolig og identifisere den beste plasseringen for varmepumpens inne- og utedel.

Flere artikler

Hvordan legge rør-i-rør?

Med et rør-i-rør-system kan rørene trekkes ut og byttes uten at du er nødt til å rive gulv og vegger. Mange ønsker nå å montere et slikt system i hjemmet, men er det noe du kan og bør gjøre selv?

Les mer