Bør du bytte toalett eller reparere det gamle?

Alle som har fylt en tilitersbøtte i dusjen for å få spylt ned i do vet hvor viktig det er å ha et toalett som fungerer – og hvor upraktisk det er når det ryker. Spørsmålet de fleste av oss stiller i en slik situasjon er: Skal jeg reparere det gamle, eller skal jeg like gjerne oppgradere og investere i et nytt toalett?
Bytte toalett - Hovedbilde - Vinderen Rør

Velg en fagperson du kan stole på

Den vanligste grunnen til å bytte toalett i dag er at det det du har begynner å bli gammelt, og det dukker opp små problemer som krever reparasjon. Har du eksempelvis et gulvmontert toalett fra 80- eller 90-tallet, og dette blir ødelagt, er det som regel én av to ting som ryker: Det er enten innløpsventilen, eller utløpsventilen.

Disse ventilene hver sin rolle i toalettets sisterne: 

  • Innløpsventilen slipper kaldt vann inn i sisternen og fyller opp denne.
  • Utløpsventilen åpner opp slik at vannet strømmer ned i toalettskålen når du trykker på spyleknappen.


Dersom toalettet renner kontinuerlig er det stor sannsynlighet for at feilen ligger i en av disse ventilene, og dersom en av dem blir satt ut av funksjon vil toalettet slutte å virke – enten ved at sisternen ikke fylles opp eller at du ikke får spylt toalettet.

 

Bytte toalett – den langsiktige løsningen

Vi anbefaler i de aller fleste tilfeller å bytte toalett, fremfor å reparere en ødelagt innløps- eller utløpsventil i eldre toaletter. Vi reparer selvsagt toalettet dersom du ønsker det, men vi kan ikke gi noen garanti om hvor lenge toalettet da vil holde seg funksjonelt.

Årsaken til dette er enkel: Dersom vi reparerer et toalett ved å bytte ut den ødelagte ventilen, så vil de resterende komponentene i toalettet fremdeles være gamle. Dersom vi for eksempel bytter ut innløpsventilen, opplever vi ofte at våre kunder ringer tilbake ett års tid senere fordi også utløpsventilen har røket og må byttes.

Å reparere et ødelagt toalett er rimeligere der og da, men det er også en mer kortsiktig løsning. Dersom du må bytte ut begge ventiler i løpet av kort tid, begynner kostnadene for deler og arbeid raskt å nærme seg prisen av et nytt toalett.

Hvis i tillegg pakningen mellom sisternen og klosettet (toalettskålen) ryker, sitter du plutselig igjen med et gammelt toalett med et par nye deler, og en større regning enn hvis du hadde byttet ut toalettet.

Ønsker du en mer langsiktig løsning på problemet anbefaler vi derfor å bytte toalett fremfor å reparere det gamle.

Når bør du velge reparasjon?

Enhver regel har sine unntak, og dette gjelder også vår generelle anbefaling om å bytte toalett. I enkelte situasjoner, kan det lønne seg å reparere toalettet du allerede har. Dette gjelder eksempelvis dersom du har et toalett som er mindre enn 10 år gammelt, eller dersom du ønsker en rask løsning på kort sikt.

Det er også verdt å merke seg at utskiftning av et gammelt gulvmontert toalett kan etterlate seg avtrykk på baderomsgulvet. Når vi installerer nye toaletter limer vi det fast i gulvet, men tidligere var det vanlig å skru fast toalettet i gulvet. 

Hvis du bytter ut et gulvmontert toalett med vegghengt kan gamle avtrykk og skruehull i baderomsgulvet være synlige. Dette gjelder særlig svært gamle toaletter, da det i gamle dager var vanlig å flislegge inntil toalettet, og ikke under. 

Dersom dette er tilfelle vil vi som regel alltid anbefale å utbedre det eksisterende toalettet – med mindre du har planer om å renovere hele baderommet.

Har du planer om å renovere badet? Vår samarbeidspartner Vinderen Bad & Våtrom kan hjelpe deg med hele prosessen – fra start til slutt!

Mange fordeler med å bytte toalett

Det finnes naturligvis flere grunner til å ville bytte ut bytte toalett, og ikke alle venter til noe ryker før de ønsker fornyelse. Mange velger å bytte toalett og baderomsmøbler for å gi badet en friskere og nyere look – enten for egen fornøyelse eller når de skal selge boligen.

For andre er motivasjonen noe så enkelt som at de ønsker å skifte ut sitt gamle, gulvmontere toalett med en vegghengt modell – et alternativ som blir stadig mer populært blant nordmenn.

Her er fem flotte fordeler med å bytte ut toalettet:

1. Et friskere og mer moderne uttrykk

Det har skjedd mye på designfronten siden 80- og 90-tallet, og dagens toaletter tilbyr et mer moderne og stilrent uttrykk enn sine forgjengere. Med et vegghengt toalett skjules sisternen inne i veggen, og klosettets design gjør at toalettet passer bedre inn i baderommets helhetlige estetikk.

Nye toaletter er dessuten mye hvitere enn de gamle, som gjerne har en off-white farge, noe som i seg selv gjør at toalett- eller baderommet fremstår renere, friskere og mer hygienisk.

2. Enklere rengjøring og mindre vedlikehold

Fasongen og utformingen til nyere toaletter gjør at rengjøring blir enklere og kreves sjeldnere. Toalettene har ofte åpen spylekant,  hvilket gjør at vannet kommer bedre til overalt og det er færre steder for smuss og skitt å feste seg.

Det betyr at du får et bedre og renere resultat hver gang du spyler ned, og du trenger ikke bruke kraftige rengjøringsmidler for å rengjøre toalett på langt nær like ofte.

3. Smarte funksjoner gir høyere komfort

Nye toaletter tilbyr en rekke smarte funksjoner som gir høyere komfort for deg som bruker. Disse funksjonene spenner seg fra relativt enkle – som for eksempel smart/myk lukking som forhindrer at toalettsete og lokk smeller ned på skålen – til mer avanserte funksjoner som luktavsug, oppvarmet sete og justerbar høyde.

4. Skånsom rengjøring med dusjtoalett

Dusjtoaletter tar dette med smarte funksjoner og høy komfort til neste nivå, og blir stadig mer populære her i Norge. Med et dusjtoalett kan du bruke vann for å rengjøre deg etter et toalettbesøk, noe som gir en langt mer skånsom rengjøring, og flere modeller muliggjør personlige innstillinger for individuelle familiemedlemmer og brukere. Du kan lese mer om fordelene ved å velge et dusjtoalett her!

5. Bedre for miljøet

Sist, men ikke minst, er hensyn til miljøet en god grunn til å bytte toalett. Nye modeller er mye mer vannbesparende enn sine forgjengere. Effektiv spyling betyr at vannbruken reduseres, og resultatet er et mer miljøvennlig toalettbesøk. Mange modeller kommer dessuten med to ulike knapper, slik at du selv kan velge hvor mye vann som brukes.

Bytte toalett - Geberit AquaClean - Vinderen Rør

Få jobben gjort av en fagperson

Det er i teorien fullt mulig å bytte toalett – eller en ødelagt del i et toalett – på egenhånd, så sant du er tilstrekkelig nevenyttig og har den nødvendige kunnskapen. Det finnes til og med guider på nettet for å bytte toalettet selv, og vi har stor forståelse for at det kan være fristende å spare penger der dette er mulig.

Vi anbefaler likevel på det sterkeste å få jobben gjort av en fagperson. Selv om det på kort sikt kan være et rimeligere alternativ å gjøre jobben selv, innebærer dette en reell risiko for store kostnader på lang sikt.

Forsikringsvedtekter krever nemlig at alt rørarbeid utføres av profesjonelle, faglærte aktører. Dersom du velger bytte toalettet på egen hånd, og det senere oppstår vannskader, kan forsikringsselskapet avslå å dekke kostnadene for dette. Da blir avgjørelsen om å gjøre  jobben selv fort veldig kostbar

Når du velger å få arbeidet utført av en fagperson faller ansvaret på oss, og du slipper å bekymre deg for store, uforutsette utgifter.


Har du behov for en fagperson som kan skifte ut ditt toalett? Kontakt oss i dag for et uforpliktende tilbud!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer