En automatisk vannstopper kan spare deg for tusenvis av kroner

Med en automatisk vannstopper sikrer du at vannet stenges av ved eventuelle lekkasjer. Det kan spare deg for betydelige utgifter knyttet til vannskader.

I alle boliger som er bygget eller rehabilitert etter 2010 er det installert en vannstopper. For å møte dette kravet velger de fleste å installere en såkalt automatisk vannstopper, en elektronisk vannstopper som slår tidlig inn ved tegn til lekkasje – og forhindrer store materielle skader.

Stopp vanntilførselen fort

Om vannet stenges automatisk og umiddelbart minker skade- og utgiftsomfanget som følge av en lekkasje. En automatisk vannstopper består av et system hvor en magnetisk lås, koblet til strømanlegget i boligen, stopper vanntilførselen dersom uhellet er ute. Dette muliggjøres ved hjelp av flere sensorer og en magnetventil som monteres på rørene.

Kommunikasjonen mellom vannstopperens magnetventil og sensorene på gulvet er på de fleste typer trådløs. Ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie.

Vannstopperen gjør det også veldig enkelt å stenge hovedkranen dersom du skal være borte noen dager. En bryter ved utgangsdøra aktiverer magnetventilen, og det er like enkelt å skru den av som det er å slå av lyset.

Hva sier forskriftene om vannstoppere?

Vannstoppere ble obligatorisk etter innføringen av den byggtekniske forskriften Tek 10, som nå er erstattet av det nye regelverket Tek 17. Da byggteknisk forskrift ble oppdatert ble det inført et krav at rom uten sluk, men med mulighet for tapping av vann, skal være utstyrt med automatisk vannstopper.
Derfor benyttes disse vannstopperne ofte i rom hvor det ikke er sluk, som for eksempel kjøkken, WC-rom, boder med tappekran eller andre rom med varmtvannsbereder. Om det ikke er sluk på baderommet, er det er krav om vannstopper også her. Vannstoppere skal monteres når vanninstallasjonene mangler overløp, og plasseres i rom uten sluk og vanntett gulv.

Hvorfor anbefaler vi automatisk vannstopper?

Fordi forskriftene i all hovedsak omhandler bygg som er oppført eller renovert i løpet av det siste tiåret er det er mange eldre boliger og næringsbygg som er unntatt regelen. Men selv om reglene ikke gjelder lønner det seg likevel som regel å følge dem. Vi anbefaler på det sterkeste at alle som eier, eller skal gå til anskaffelse av, boliger eller næringsbygg hvor dette ikke er på plass installerer en slik vannstopper.

Hvorfor? Fordi det er din største sikkerhet mot kostbare lekkasjer, og en liten utgift i den store sammenhengen.

Det finnes ulike typer vannstoppere og sensorer, hvorav noen kun varsler med lyd eller gjennom en app. Andre alterntiver stenger vannet automatisk så fort lekkasjen oppstår. Vi anbefaler sistnevnte, eller i det minste sensorer som også er koblet opp mot en vannstopper på hovedvannrøret, slik at du får stoppet lekkasjen umiddelbart.

Installering av automatisk vannstopper

Det er ikke bare oss rørleggere som ønsker flere vannstoppere installert. Også forsikringsselskapene er, ikke overraskende, begeistret for løsninger som hindrer skader som hvert år i sum er oppe i milliardklassen.

Forsikringsselskapene har større utbetalinger på grunn av vannskader enn brann og tyveri til sammen, og enkelte selskaper tilbyr derfor rabatter til kunder som installerer et så viktig redskap mot vannskader.

Vinderen Rør samarbeider utelukkende med seriøse og anerkjente leverandører, og tar på oss oppdrag med å installere vannstoppere hos alle små og store kunder. Aller helst gjør vi dette før du rekker å angre på at du ikke ba oss om det.

Flere artikler

Hvordan legge rør-i-rør?

Med et rør-i-rør-system kan rørene trekkes ut og byttes uten at du er nødt til å rive gulv og vegger. Mange ønsker nå å montere et slikt system i hjemmet, men er det noe du kan og bør gjøre selv?

Les mer
flytte kjøkken for mer plass

Er det søknadspliktig å flytte kjøkken?

Det er flere grunner til et ønske om flytting av kjøkken, deriblant en mer effektiv planløsning, en mer praktisk hverdag, et penere utseende eller en potensiell gevinst på boligens verdi. Likevel er det enkelte ting du bør tenke gjennom før du flytter kjøkkenet.

Les mer