Har du utekran? Husk dette i vinterhalvåret!

Enten du har en gammel utekran eller en ny og frostfri variant er det særlig én feil mange gjør. Det kan føre til unødvendige vannskader og rørleggerutgifter.
Utekran - Fagstoff - Vinderen Rør

For en profesjonell rørlegger er vannskader som følge av fryst utekran et like sikkert vårtegn som at trekkfuglene kommer tilbake, eller at blåveisen blomstrer. Hver eneste vinter fryser utekraner i eneboliger, hytter og fritidsboliger landet over. 

Når været blir varmere, og isen smelter, ekspanderer vannet i røret, og det økte trykket fører til at rørene sprekker, og vannet kan i verste fall fosse inn i boligen.

Vannskader som følge av frost er en av de vanligste årsakene kravene som fremmes til forsikringsselskapene – og i de aller fleste kunne problemene ha vært unngått ved hjelp av noen enkle grep.

To typer utekran

Utekraner kommer i en rekke ulike merker, varianter, størrelser og design, men i all hovedsak deler vi dem inn i to kategorier: frostfri og ikke-frostfri utekran.

Mange eldre boliger og hytter har fremdeles utekran av den gamle typen, som er koblet på et kobberrør som går gjennom ytterveggen. Disse kranene er ikke frostfrie, og boligeier må derfor huske å stenge stenge vannet og tappe røret for vann før kulda setter inn. Mens de fleste husker førstnevnte, glemmer mange å tappe røret for vann, og resultatet er ofte fryst kran og sprukne rør.

Når kranen er tappet er det viktig å sørge for at kranen ute står åpen. Du må også påse at kobberrøret har fall utover. Sist men ikke minst må du huske å demontere eventuelle munnstykker og koblinger på kranen, for å sikre god drenering.

Mange med frostfri utekran glemmer én ting

Hvert år bytter stadig flere boligeiere til en frostfri utekran. Mange av de som bytter er gjengangere som har rørlegger på besøk år etter år for å reparere fryste kraner.

Frostfri utekran er et tryggere alternativ som krever langt mindre vedlikehold enn det gamle typen. Den er selvdrenerende, og sørger derfor for at vannet renner ut. I tillegg slipper du å stenge den om vinteren, og du har dessuten muligheten til å få installert en kran med både kaldt og varmt vann.

Mindre vedlikehold betyr likevel ikke “null vedlikehold” og det er særlig én feil mange gjør: De glemmer å demontere krankoblinger på vinterstid.

Akkurat som med eldre kraner skal Gardena-koblinger og munnstykker fjernes fra utekranen før vinteren, for å sikre god drenering og forhindre at vannet fryser i rørene. 

Sørg for at utekranen er montert etter forskriftene, og av en profesjonell rørlegger. I henhold til byggeforskrifter skal vannrør og tilkoblet utstyr plasseres på en slik måte at det enkelt kan inspiseres og repareres. Dersom kranen er montert et sted der vannet ikke kan føres til et sluk, må du i tillegg påse at det er installert en elektronisk vannstopper for å beskytte mot potensielle vannskader.

 

Skal du anskaffe, bytte eller reparere utendørs kran? Vinderen Rør kan hjelpe deg! Kontakt oss i dag for et uforpliktende tilbud!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer