Hvorfor anbefaler vi reduksjonsventil i områder med høyt vanntrykk?

Like i nærheten av stoppekranen sitter det en ventil mange av oss ikke engang er klar over at vi har. Denne reduksjonsventilen regulerer vanntrykket inn i boligen, og forhindrer sprukne rør og vannskader.
Reduksjonsventil - Hovedbilde - Vinderen Rør

En reduksjonsventil har som funksjon å redusere vanntrykket inn i boligen, og monteres ofte rett etter stoppekranen på hovedvannledningen. 

Flere steder i landet, deriblant i områder som Oslo og Bærum, kan den kommunale vannforsyningen ha høyere trykk enn det rørene i boligen din er bygget for å håndtere. Særlig på kvelds- og nattestid kan vanntrykket være svært høyt, fordi færre mennesker bruker vann på denne tiden av døgnet. 

Dette øker trykket i fellesledningen, og dersom du ikke har installert en reduksjonsventil kan dette med tiden føre til at rør, og da særlig eldre rør, sprekker – og det oppstår en vannlekkasje. 

Derfor anbefaler vi på det sterkeste å installere en slik ventil i kommuner og områder med høyt vanntrykk.

Regulerer vanntrykket til et håndterlig nivå

Reduksjonsventilen regulerer trykket til et maksnivå på mellom 5,5 og 6 bar. I Norge er det meste av utstyr og apparater som kobles til vannforsyningen godkjent for et konstant trykk på opp til 6 bar. Unntaket er kaffemaskiner, ismaskiner, kjøleskap o.l. For disse apparatene må det monteres en egen ventil som reduserer trykket til maks 3 bar.

Veldig mange har allerede en reduksjonsventil i boligen, uten i det hele tatt å være klar over det eller om hvorvidt denne fungerer som den skal. Vi anbefaler derfor også å montere et manometer, som måler og viser vanntrykket i boligen. 

Dersom du vil være sikker på at rørene dine takler vanntrykket anbefaler vi å sjekke trykket når det er minst mulig vann i bruk i området. Dette er som oftest etter midnatt.

Vedlikehold av reduksjonsventil

Reduksjonsventiler har som oftest et filter som bør rengjøres én gang i året. Dette kan du gjøre selv, men vi anbefaler at du spør rørleggeren din om hvordan dette gjøres, slik at du får korrekt opplæring. Vi i Vinderen Rør hjelper deg viser deg gjerne hvordan du rengjør reduksjonsventilen på korrekt måte – det er bare å spøre oss!

Vi anbefaler at du bytter reduksjonsventilen etter 20 år i drift, for å forsikre deg om at den kan begrense trykket til riktig maksnivå. Det er uunngåelig at materialtretthet oppstår når ventilen blir eldre, og når det kommer til vannlekkasjer er det alltid bedre å være på den sikre siden.

I Vinderen Rør benytter vi oss av reduksjonsventiler fra Honeywell. Dette er en blyfri ventil – og er et bedre valg både når det kommer til helse og miljø.

Behøver du hjelp til installasjon eller vedllikehold av boligens reduksjonsventil? Vinderen Rør kan hjelpe deg! Kontakt oss i dag for et uforpliktende tilbud!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer