Vannbåren gulvvarme gir økt komfort og lavere strømregninger

Føttene er kroppens termostat. Når føttene er varme, føles også kroppen varm. Dette er bare en av mange grunner til at stadig flere velger å varme opp boligen med vannbåren gulvvarme.
Vannbåren gulvvarme - Vinderen Rør

Velg en fagperson du kan stole på

Vannbåren gulvvarme gir en jevn temperaturfordeling som resulterer i både sparte energiutgifter og økt komfort på de stedene du tilbringer mest sted i løpet av døgnet.

Med et vannbåren varme-system kan du fylle rom i hele huset uten at det oppstår kalde soner, og du kan justere temperaturen etter årstider og behov.

Med vannbåren gulvvarme kan du til enhver tid velge det mest økonomiske alternativet, og systemet skaper i tillegg et godt og behagelig inneklima i hjemmet ditt.

Hvordan fungerer vannbåren gulvvarme?

Vannbåren varme er et et system som benytter seg av vann som varmes opp av en varmekilde for å skape en behagelig romtemperatur i din bolig. Det oppvarmede vannet sirkulerer i boligen gjennom rør i gulvet.

Alternativt kan man installere et system som gir samme effekt ved å sirkulere vannet gjennom radiatorer.

Dette gjør at du får en jevn varme i huset, og du kan enkelt justere temperaturen i hvert enkelt rom ved hjelp av tradisjonelle romtermostater, eller ved å bruke et sentralt varmestyringssystem.

Nyere systemer har også støtte for styring via smarttelefon, noe du kan lese mer om her.

Det vannbårne varmesystemet kan brukes i kombinasjon med ulike andre fornybare varmekilder, deriblant varmepumper (både luft-til-vann-varmepumpe og væske-til-vann varmepumpe), biokjel og solfangere.

Tidligere var det vanligst at selve oppvarmingen i vannbårne systemer kom fra radiatorer, me i dag velger de fleste en kombinasjon av energieffektive varmesystemer.

Derfor bør du velge vannbåren gulvvarme

Det finnes mange gode grunner til å velge vannbåren gulvvarme til oppvarming av boliger og næringsbygg:

  • Der levetiden på elektriske varmekabler normalt er rundt 15-20 år kan de vannbårne rørene ligge i over 100 år.
  • Vannbåren gulvvarme anses altså som miljøvennlig og energieffektivt, og kan gi rett til Enova-tilskudd. For energieffektive bygg er denne typen oppvarming en forutsetning.
  • Varmesystemet gir deg større fleksibilitet, fordi du kan velge mellom mange ulike fornybare varmekilder.
  • Vannbåren gulvvarme fungerer godt med varmekilder av fornybar energi.
  • Oppvarmingsmetoden bidrar til lavere strømforbruk, og du sparer i tillegg penger i form av lavere driftskostnader.
  • I kombinasjon med fornybare energikilder kan vannbåren gulvvarme bidra til å øke markedsverdien på din bolig.

 

Utover dette vil du også få mer ut av en varmepumpe dersom varmen distribueres via vannbåren gulvvarme, kontra gamle radiatorer, ettersom gulvsystemet sørger for at varmen fordeles på en stor flate. Temperaturen på vannet trenger derfor ikke å være høyere enn moderat.

Vannbåren gulvvarme gir bedre inneklima

Vannbåren gulvvarme egner seg godt for deg som skal foreta en større oppgradering og vurderer å bytte til en fornybar kilde. Ønsker du god komfort, med lun og behagelig varme som fordeles jevnt i hele boligen, er vannbåren gulvvarme en god løsning for deg.

For de som er plaget av astma eller allergi, og er sensitivt for støv i luften, vil denne typen oppvarming gi et bedre og renere inneklima.

Høy innetemperatur kan forverre disse plagene, og med et vannbårent system kan du senke temperaturen med flere grader – uten at det oppleves som kaldere i rommet.

Installering av vannbåren varme kan av enkelte oppleves som en kostbar investering sammenlignet med tradisjonelle, elektriske alternativer, men her er det viktig å gjøre regnestykket over et lengre tidsperspektiv.

En mye lengre levetid gjør at investering vil lønne seg på lang sikt.

Smart energibruk med smarttelefonen

Med energismart romregulering kontrollerer du temperaturen i hvert enkelt rom. Det gir høy komfort, samtidig som at energiforbruket senkes.

Dagens teknologi legger til rette for at du kan regulere hele gulvvarmesystemet fra din smarttelefon eller nettbrett, uansett hvor i verden du befinner deg.

Med en slik trådløs termostat i hvert rom er det mulig å endre alle innstillinger for et enkelt rom, eller for hele anlegget.

Velger du fjernstyring gjennom en applikasjon kan du enkelt styre forbruk og utgifter, uten at det går på bekostning av komfort. Systemet passer utmerket til lavenergihus, der kravet til hurtig regulering er ekstra høyt.

Frikjøling med energibrønn

Om sommeren er det ofte behov for kjøling, og da er energibrønnen et utmerket alternativ. Energibrønnens temperatur er i seg selv er lav nok til å kjøle bygningen, noe som kalles frikjøling.

Inne i fjell ligger temperaturen jevnt på noen plussgrader hele året gjennom. Dette gjør ikke bare at fjellet er en god varmekilde om vinteren, men også at det fungerer bra i kjølesesongen. Da kan man sirkulere fjellets temperatur gjennom en viftekonvektor med en liten sirkulasjonspumpe, og det krever svært lite strøm.

En annen positiv effekt av slik kjøling er at man sender energi fra boligen ned i energibrønnen for å lagre varmen, en slags lagring til vintersesongen. En viftekonvektor kan være lik en gulvmontert radiator med en vifte, men det finnes modeller for tak- og veggmontering også.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det dannes kondensvann når disse brønnene kjøler. Dette må ledes vekk til avløp på en trygg måte.

 

Vurderer du å varme huset med vannbåren gulvvarme? Kontakt oss for et uforpliktende tilbud!

Flere artikler

Vedlikehold av din gamle bergvarmepumpe: En nødvendig guide for optimal ytelse

Når vinterkulden setter inn, er det din gamle bergvarmepumpe som sørger for behagelig varme i hjemmet ditt. Men visste du at regelmessig vedlikehold av bergvarmepumpen ikke bare forlenger dens levetid, men også sparer deg for kostbare reparasjoner og energiforbruk? Denne artikkelen gir deg en grundig oversikt over viktigheten av vedlikehold, tegn på at din bergvarmepumpe trenger oppmerksomhet, en praktisk vedlikeholdsguide, og råd om når du bør søke profesjonell hjelp. La oss dykke inn i hvordan du kan sikre at din bergvarmepumpe fortsetter å fungere effektivt år etter år.

Les mer
Fast rørlegger - Vinderen Rør

Her er fordelene du får med fast rørlegger

Mange rørleggerbedrifter tilbyr rammeavtaler til bedrifter og borettslag, men visste du at du kan få en lignende avtale som privatperson? Hos Vinderen Rør tilbyr vi fast rørlegger til alle privatkunder som ønsker det.

Les mer